REJESTRACJA SUPLEMENTÓW DIETY
Podmiot działający na rynku spożywczym, który wprowadza lub ma zamiar wprowadzić po raz pierwszy do obrotu suplementy diety jest obowiązany powiadomić o tym fakcie Głównego Inspektora Sanitarnego.
Suplement diety jest środkiem spożywczym, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety, będący skoncentrowanym źródłem witamin lub składników mineralnych lub innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny fizjologiczny, pojedynczych lub złożonych, wprowadzany do obrotu w formie umożliwiającej dawkowanie, w postaci: kapsułek, tabletek, drażetek i w innych podobnych postaciach, saszetek z proszkiem, ampułek z płynem, butelek z kroplomierzem i w innych podobnych postaciach płynów i proszków przeznaczonych do spożywania w małych, odmierzonych ilościach jednostkowych, z wyłączeniem produktów posiadających właściwości produktu leczniczego w rozumieniu przepisów prawa farmaceutycznego (Dz. U. 2010r. Nr 136, poz. 914 z późn. zm.)
Suplementy diety wprowadzane do obrotu na teren Rzeczypospolitej Polskiej muszą być zgodne z wymaganiami określonymi m.in. w:
- ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914 z późn. zm.)
- rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. z 2007 r. Nr 137, poz. 966 z późn. zm.)
- rozporządzenieuMinistra Zdrowia z dnia 9 października 2007 r. w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety (Dz. U. z 2007 r. Nr 196, poz. 1425 z późn. zm.)
- rozporządzeniu (WE) Nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności (sprostowanie Dz. U. UE. L. 12 z 18.01.07. s. 3)
- rozporządzeniu (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającym ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującym Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającym procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. U. UE L. 31 z 01.02.2002 r. str. 1)
Kompleksowa usługa obejmuje:
- Rozpoznanie możliwości notyfikacji danego produktu, jako:
- Przygotowanie oznakowania opakowań zgodnie z wymogami prawa
- Uzyskanie opinii odpowiedniej jednostki badawczej
- Kompletowanie dokumentacji
- Przygotowanie aplikacji
- Niezbędne tłumaczenia, potwierdzanie notarialne dokumentów
- Notyfikacje (zgłoszenia) w Głównym Inspektoracie Sanitarnym; Urzędzie Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych
- Składanie wniosków o dopuszczenie do obrotu
- Monitorowanie przebiegu procesu rejestracyjnego, dokonywanie niezbędnych uzupełnień
- Raportowanie przebiegu procesu rejestracyjnego
Ponadto przygotowujemy opinie i analizy dotyczące wszelkich kwestii uregulowanych prawem żywnościowym miedzy innymi:
- Przygotowujemy odwołania od decyzji administracyjnych
- Projekty pism w kontaktach z urzędami i inspekcjami
- Opracowujemy odpowiedzi na postanowienia i zalecenia pokontrolne
- Oferujemy wsparcie w postępowaniu wyjaśniających prowadzonym w Głównym Inspektoracie Sanitarnym; Urzędzie Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych
- Opracowujemy treść etykiety zgodnej z przepisami prawa dla wszystkich kategorii środków spożywczych (nazwa, skład, wartość odżywcza, GDA, rozmieszczenie treści na opakowaniu/etykiecie zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa żywnościowego, informacje dobrowolne – wymagania dla żywności ekologicznej, żywności GM, chronione pochodzenie (ChOG, GTS, ChNP), systemy dobrowolne, oświadczenia żywieniowe i zdrowotne) Sprawdzamy możliwość stosowania substancji dodatkowej w produkcie -pomagamy prawidłowo oznakować produkt.
Naszą siłą jest kompleksowa obsługa Klienta – stawiamy się w roli zewnętrznego działu rejestracji i przeprowadzamy cały proces od początku do końca, przez co firmy korzystające z naszych usług mogą skoncentrować się na rozwoju sprzedaży. Mamy wieloletnie doświadczenie, przetarte szlaki w GIS, przez co pomyślnie przeprowadziliśmy proces rejestracji kilkuset produktów dla naszych Klientów z Polski oraz z zagranicy.